Vargen skall skrämmas från bebyggelsen, Alfta

Polisen ber länsstyrelsen om hjälp med att skrämma bort de närgångna vargarna i Alfta. Skrämskott är ett alternativ menar handläggare.

Tidningen Hela Hälsingland skriver att polisen vänt sig till länsstyrelsen för att bli av med de närgångna vargarna i Alfta. Efter att en förskola avbrutit planerade skogsutflykter har rovdjurstelefonen hos länsstyrelsen gått varm. Länsstyrelsens handläggare Sara Sundin är osäker på om det rör sig om fler än en varg men har fått uppdraget av polisen att få vargen eller vargarna att åter styra kosan till skogen.

– Vi har beredskap för att skrämma iväg vargen. En metod kan vara med ett skrämskott som ger ett rejält oljud som vi skjuter i luften om vi kommer nära vargen, säger Sara Sundin till tidningen Hela Hälsingland.

Sundin säger vidare till tidningen att vargens beteende är onormalt vilket får oss att höja på ögonbrynen en smula. Givet alla de närkontakter med varg och vargobservationer i bebyggelse vi rapporterat om under det gångna året tillåter vi oss säga att det inte alls är onaturligt. Snarare är det tvärt om – vargen söker upp mänskliga boningar förr eller senare om de finns några sådana inom reviret. Och givet att de frilevande vargarna i Sverige upptar samma områden som lejonparten av befolkningen så är chanserna goda till mycket goda att vi även fortsättningsvis kommer att möta varg.

– Det här är ett ovanligt beteende men det kan uppstå när ungvargar blir utstötta ur flocken. Det är inget onaturligt i det men det blir olyckliga konsekvenser när de kommer nära samhället. Vargar är flockdjur och sannolikt ska den här vargen eller vargarna skapa en ny flock.

Länsstyrelsen har för övrigt inte fått in någon ansökan om skyddsjakt på vargarna.

Läs mer om hur vargen vänjer sig vid omgivningen i flera steg enligt Professor Valerius Geist.

Reds. Kommentar: Det finns oss veterligen inget lyckat exempel där vargar skrämts från områden för att aldrig återvända. Försök har gjorts med gummikulor vilket gav en kort respit men vargen, Ylva som hon fick heta, sköts sedermera med riktiga kulor.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se