Närgången varg avlivad, Storsjö Kapell

Länsstyrelsen i Jämtland avlivade under fredagen den varg som vistats runt Storsjö Kapell under en tid. Avlivningen kom kort efter att naturbevakare uppgivit att vargens närgångna beteende inte sågs som ett problem.

Vad enskilda naturbevakare vid länsstyrelsen anger som problematiskt beteende eller inte hos vargar verkar inte ha direkt betydelse för hur naturvårdsenheten agera i stort. Det kan man konstatera efter att vargen som vistats i och omkring Storsjö Kapell avlivades från helikopter under fredagen.

– Vargen har ställt till problem för rennäringen och uppträtt väldigt närgånget inne i byn. Vi såg ingen annan utväg än avlivning, säger Helena Eriksson, chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Jämtland.

Helena Erikssons uttalande bör ställas i direkt relation till vad naturbevakare Mikael Wallén sade om vargens beteende några dagar tidigare till Östersundsposten.

– Att vargen rör sig i närheten av byn är inte onormalt. Den lockas av exempelvis rådjur som den kan äta, säger Mikael Wallén till tidningen.

Walléns uttalande kom efter att boende i Storsjö Kapell givit uttryck för sitt ogillande kring att vargen jagade och fällde vilt inne på tomter, gick upp på verandor och frekventerade hundgårdar.

Två samebyar, Handödalen och Tåssåsen hade också ansökt om skyddsjakt på varg.

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/storsjovargen-avlivad

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se