Närgången varg oroar inte länsstyrelsen

Länsstyrelsens naturbevakare, Mikael Wallén anser inte att varg som jagar och fäller rådjur bland bostadshus är något att oroa sig för. De boende är av en annan uppfattning.

Människor som får riktig närkontakt med varg, som bevittnar vargens jakt där de bor brukar reagera kraftigt. Så också i Storsjö Kapell där boende sedan en tid tillbaka fått bekanta sig med en närgången varg.

Från att ha besökt hundgårdar nattetid, vandrat upp på altaner och uppvisat ett allmänt oskyggt beteende har den nu också gjort byn till sin jaktmark. Under natten mellan måndag och tisdag dödade vargen ett rådjur mitt i byn. Närmare bestämt vid Göran Wagenius bostad som är allt annat än road över situationen.

– Jag tycker att det är obehagligt att den går runt här mitt i byn, säger Wagenius och fortsätter:

– Tänk om du hade en varg som sprang runt i centrala Östersund. Det hade inte varit så kul, va? Jag tycker att det här är helt snett. Nu får det vara nog, säger Göran Wagenius till Östersundsposten.

Göran Wagenius vill att länsstyrelsen agerar för att få bort vargen. Mikael Wallén vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen är dock inte inne på den linjen.

– Att vargen rör sig i närheten av byn är inte onormalt. Den lockas av exempelvis rådjur som den kan äta, säger han.

Mikael Wallén anser avslutningsvis inte att människor som bor i Storsjö Kapell bör känna sig oroliga då vargen inte visat några prov på att vara aggressiv.

 

Källa: http://op.se/lanet/ostersund/1.6532809-oro-over-varg-i-storsjo-kapell

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se