Närgången varg i Hovra, Ljusdal

De boende i byn Hovra utanför Ljusdal upplever just nu en närgången varg. Länsstyrelsen har skrämt vargen men någon permanent frånvaro har inte uppnåtts.

Sveriges Radio P4 Gävleborg rapporterar från den lilla byn Hovra utanför Ljusdal om en närgången varg. Flera av byns innevånare har sett vargen i närheten av hus och gårdar, något byborna inte uppskattar då vargen tycks sakna rädsla för människor.

Vid ett tillfälle råkade en tjänsteman från länsstyrelsen vara på plats samtidigt som vargen visade sig. Skott avlossades i luften för att skrämma vargen som förvisso tog till flykten men återvända bara någon dag senare.

Att vargen stryker inom byn nattetid är de boende ganska säkra på då hundarna utan synlig anledning plötsligt ställer till med skälldueller. Nattliga skälldueller är ett dokumenterat fenomen när varg uppehåller sig där människor bor. Läsa mer om detta i artikeln ”Så närmar sig vargen steg för steg”.

Ansökan om skyddsjakt på vargen har lämnats in till Länsstyrelsen men något bifall har det ännu inte blivit. Byborna hoppas dock på att de skall få bifall innan ett angrepp sker.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se