Naturskyddsföreningen hyllar vargtiken Kynna?

Enligt en ledare i torsdagens Smålandsposten (smp.se) planerar den lokala Naturskyddsföreningen en hyllningsceremoni för den fällda vargtiken Kynna.

I torsdagens ledare i SMP.se skriver Marcus Svensson att Naturskyddsföreningen planerar en hyllningsceremoni för vargtiken Kynna som fälldes förra helgen.

Enligt Marcus Svensson ska Naturskyddsföreningen ha planerat att sätta upp en minnesplakett för den skjutna vargen från Kynna-reviret. Om det är sant kan man verkligen ifrågasätta hur föreningen prioriterar sina lojaliteter.

Ska alltså en av Statens remissinstanser i rovdjursfrågor hylla ett enskilt skadedjur som dödat ett 30-tal får, som orsakat stora problem för landsbygdsboende på sin färd genom Sverige och som därmed varit föremål för myndighetssanktionerad helt befogad skyddsjakt? Och detta samtidigt som ansvariga tjänstemän på länsstyrelsen i Kronoberg trakasserats och fått byta adress för att de helt enkelt gjort sitt jobb?

Naturskyddsföreningen skulle kunna fundera på vilka signaler det sänder. Hyllningen skulle ju innebära att man inte gör någon åtskillnad mellan vargar som tillbringar sin livstid i skogen och de som orsakar problem för landsbygdsboende. Vare sig vargen gör skada eller inte går den före människan i alla lägen.

Det lär sticka i ögonen på naturintresserade människor som annars skulle kunna tänka sig ett medlemskap i föreningen, baserat på vad som tidigare varit SNFs käpphästar: levande landsbygd, öppna landskap, fribetande djur och biologisk mångfald.

”Värna odlingslandskapet!” lovar man nämligen i en föreningsbok som heter just Biologisk mångfald (1990, ISBN 91-558-1990-7). Här ägnas stor kraft (sidan 101) åt att påtala vikten av att jordbruket i skogs- och mellanbygder inte slås ut:

”Isåfall förlorar vi det sista som finns kvar av vårt kulturarv. Då försvinner de sista ängarna, hagarna och artrika ’odlingshindren’  i det fortfarande öppna ljusa landskapet. Och det får bara inte ske.”

Nå, vart tog stödet till Smålands fårägande småbrukare vägen när Kynna passerade förbi? Borde man inte se fårdräparens död med en viss lättnad i stället för att hylla henne som en fallen hjälte? Det är ju just får och andra kreatur som håller markerna öppna.

Att vargförespråkande organisationer tappar medlemmar blev känt sedan SLU 2009 kom med sin stora undersökning. Naturskyddsföreningens i Småland utspel lär inte direkt stärka aktierna.

Men som sagt, det kanske inte är sant. Vi följer med spänning utvecklingen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se