Nio kvigkalvar borta efter misstänkt vargattack

Vargen kostar djurägare 100 miljoner per år

Stängslet var nedrivet på flera ställen och ett 30-tal stolp låg mot backen efter att kor och kalvar sprängt hagen i panik. Ett vargbesök misstänks ligga bakom paniken.

Värnamo Nyheter rapporterar om att lantbrukare Ebbe Gustafsson på Ya Norregård utanför Värnamo förlorat nio kvigkalvar efter ett förmodat vargbesök i kohagen i onsdags i förra veckan. Stängslet var nedrivet, ett 30-tal stolp låg på backen och flera fjädergrindar var trasiga efter att korna flytt i panik.

Då konstaterades att elva kvigkalvar också saknades. Militären hjälpte till i sökandet efter kalvarna och tre återfanns men nio saknas alltjämt.

– Jag tänker på kalvarna hela tiden. Jag har ju förlorat nio kvigkalvar som skulle bli till kor i framtiden. Var är de och vad har hänt med dem?

Det finns en mil elstängsel på gården. I det här fallet har den misstänkta vargen kommit in ändå.

– Det är lätt för en varg att krypa under stängslet. För att strömmen ska fungera längst ned måste jag ta bort vegetation tre gånger varje sommar. Det går ju inte, konstaterar Ebbe Gustafsson uppgivet.

Redaktionens kommentar: Vad Ebbe menar med att det inte är möjligt att röja under stängslet är att kostnaden är för stor. En försiktig beräkning är att det kostar mellan 10-12 kronor per meter och år vilket i Ebbes fall skulle innebära 100 000 till 120 000 kronor i merkostnader per år.
 

Källa: http://www.varnamonyheter.se/varnamo-kommun/nio-kalvar-borta-efter-befarad-vargattack#.UbcGe5xae-1

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se