Norge kan pusta ut – slipper svensk vargutsättning

Meddelandet att Sverige skulle sätta ut vargvalpar längs den Norska gränsen väckte ett ramaskri, men nu kan norrmännen pusta ut – det blir ingen utsättning.

Under våren har Vargfakta rapporterat om hur rösterna höjts mot Naturvårdsverkets idé att sätta ut vargvalpar i revir mot Norska gränsen.

– Vargar respekterar inte nationsgränser och det betyder att utsättning av varg i Sverige också ökar vargstammen i Norge, menade Rovviltnämnden i Opland som har Värmland som granne.

– Det är en ren provokation, sade stortingsledamoten Trygve Slagsvold Vedum, som åkte till Stockholm för att föra fram norrmännens åsikter.

 

Slipper vargutsättning

Nu kan de alltså pusta ut. Det blir ingen vargutsättning. Naturvårdsverket har meddelat att det åtminstone inte kommer att bli något i tidigare utpekade Skugghöjdenreviret i Värmland. Nyheten finns redan på Norska Glomdalens officiella hemsida.

– Vi har fått besked från Naturvårdsverket att reviret är underkänt, tillägger ansvarige rovdjurshandläggaren i Värmlands län, Lars Furuholm.

 

Redaktionens kommentar: Det är märkligt hur lätt det är att respektera människors oro och åsikter när de kommer från ett grannland.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se