Nu ska Karelens vargar bort

I Ryska Karelen har man sakta tröttnat på vargens härjningar, och nu är det definitivt stopp. Två tredjedelar av vargstammen ska skjutas meddelar den finska tv-kanalen Yle-Savo idag.

Vargen orsakar massiva skador på vilt och tamdjur runt om i den ryska delen av Karelen. Varje år betalas stora skadestånd ut för att blidka lantbrukare och markägare. Nu har myndigheterna bestämt sig för att göra en extra insats.

Enligt finska tv-kanalen Yle Savo ska två tredjedelar av Karelens vargstam på cirka 340 individer skjutas bort. För säkerhets skull har man höjt skottpengen. Nu får man 4 000 rubel (ca 1 000 kr) för ett vuxet djur och 2 000 rubel för en valp.

I praktiken betyder en avskjutning av två tredjedelar att cirka 230 vargar skall skjutas och att den kvarlevande vargstammen då kommer att uppgå till cirka 110 djur. Till ytan omfattar den Rysk Karelen 180 000 km2 vilket är knappt hälften av Sverige yta. År 2002 bodde cirka 716 000 människor i området.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se