Nya, mer generösa regler kring vargjakt, Spanien

nya mer generösa regler för vargjakt spanien

En ny förvaltningsplan för varg har antagits i Asturien, norra Spanien. Varg kan numera skjutas som vilket annat jaktbart vilt som helst.

En lokal förvaltningsplan för varg har nyligen antagits i provinsen Asturien, norra Spanien. Djurhållande lantbrukare i området har drabbats hårt av vargens angrepp på tamdjur. I augusti förra året lämnade lantbrukarna ett möte i protest efter att politikerna inte lyckats komma med några nya förslag.

– Vi är så trötta på att höra samma ursäkter gång på gång. De säger exakt samma sak som för 10 år sedan, sade då José Antonio García Álvarez, talesman för djurhållande bönder i Onis.

Lantbrukarnas hotade då med att blockera vägar och ställa till med allmän oreda i fall inte problemet med vargangreppen på deras djur löstes synnerligen skyndsamt.

Politikerna verkar slutligen ha förstått att problematiken kring tamdjur och vargar inte går att lösa genom konsensus med miljöorganisationerna och har därför gått de djurhållande lantbrukarna till mötes. Från och med nu kan varg skjutas som vilket annat vilt som helst under ordinarie jakt. I praktiken betyder det att om en varg dyker upp under jakt på vildsvin så är det lovligt att skjuta.

Syftet är naturligtvis att mildra rovdjurstrycket och att minska tillväxten men också att man genom metoden eliminerar vargar som är mindre skygga.

Bevarandeorganisationerna anser att den nya förvaltningsplanen är ”grotesk” samtidigt som de menar att provinsen skämmer ut sig ur ett miljöperspektiv. De är också mycket irriterade på att politikerna givit efter för lantbrukarnas påtryckningar.

 

Källa: http://www.eldiario.es/cronicas-asturias/cazadores-Asturias-accion-especie-cinegetica_6_240136013.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se