Omfattande vargangrepp i Ervalla, Örebro Län

Ett omfattande angrepp av varg på får inträffade under natten till lördagen i Ervalla dryga milen norr om Örebro. 20 tackor har hittats döda och ytterligare 24 får är försvunna.

Upptäckten gjordes på lördagsmorgonen när fåren skulle inspekteras. Vargen hade varit framme under natten, dödat och skadat 20 får samt skrämt ytterligare 24 djur på flykten.

– Kontentan är att vi har fem djur som har överlevt. Ett 20-tal hittades döda eller fick avlivas, och de resterande är sådana som vi inte hittar. Vi kan inte säga exakt vad som hänt, säger Anette Skoog till Nerikes Allehanda.

Flera av de dödade fåren hittades i ett buskage vid Dyltaån. Risken att de 24 får som saknas också jagats ut i ån är överhängande.

– Ån är djup och det är strömt. Går ett får ut där kommer de inte upp igen, säger Anette Skoog.

Att det rör sig om varg har en besiktningsman från länsstyrelsen säkrat.

– Länsstyrelsens besiktningsman har varit här och konstaterat vargangrepp. Det är också en typisk bild av vargangrepp med många djur rivna och dödade. Den har ett angreppssätt som innebär att de flesta tackorna är avlivade har ett hugg i halsen och sedan är de bitna i baklåret, säger Anette Skoog.

 

Rovstängsel fungerar dåligt

Skoog har en stor fårbesättning om cirka 1 300 djur där 650 är tackor och ungefär motsvarande antal lamm. Marken är ordentligt stängslad men Anette säger sig inte ha förtroende för rovdjursstängsel som ett sätt att förhindra angrepp.

– Vi har stängslat i princip varenda mark vi har med elstängsel. Det är bara att det duger inte att hålla ute en varg, säger Anette Skoog.

Rovdjursstängsel sattes upp efter att familjen haft en varg på gårdsplanen, bara 5 meter från dem.

Ansökan om bidrag till stängsel tog 17 månader att bevilja. Något som gör Anette besviken.

– Om vi hade fått det efter sex månader hade vi kunnat stängslat ordentligt inför den här betessäsongen. Det känns surt i dag, säger Anette Skoog.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se