Planerad vargjakt stoppad

Återigen skördar miljöorganisationerna framgångar efter att ha stoppat den planerade vargjakten vintern 2014.

Med en diger överklagan inlämnad till Förvaltningsrätten cirka två veckor innan den planerade jakten på varg skulle starta inhiberades jakten tills frågan utretts. Samernas förbundsjurist, Jenny Wik Karlsson säger i en radiointervju med tidningen Jakt & Jägare att stoppet handlar om en juridisk konsekvens och egentligen inte säger någonting om sakfrågan.

Alldeles oavsett bakgrund är stoppet att betrakta som ett bakslag för såväl politiker som för intresseorganisationer på brukarsidan. De 30 vargar som var avsedda att fällas hade på inget vis stoppat tillväxten av stammen eller givit någon påtaglig lättnad, men som startpunkt för en aktiv förvaltning ansåg vissa att det var viktigt.

Intressant i sammanhanget är att Svenska Jägareförbundets lokalavdelning i Örebro gått ut med att de tänkte bojkotta jakten redan innan beslutat om stopp. Motiveringen var bland annat att reglerna som Naturvårdsverket ställt kring jakten mer eller mindre omöjliggjorde en effektiv jakt. Avlysning vid fälld varg, besiktning och en begränsad jakttid om två veckor var helt enkelt för stora hinder för att genomföra uppdraget enligt SjF Örebro.

För att ytterligare försäkra sig om att Förvaltningsrätten inte hade andra möjligheter än att inhibera jakten begärde miljöorganisationerna, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och  Rovdjursföreningen anstånd med kompletteringar av sitt överklagande, vilket beviljas, fram till 30 januari.

Enligt Naturvårdsverkets beslut skulle vargjakten ha inletts den 1 februari och pågått till den 15 februari.

Rösterna från brukarsidan är naturligtvis uppgivna vilket inte är särskilt förvånande. Att vargforskaren Olof Liberg vid Skandulv väljer att inte kommentera beslutet med motiveringen att han numera är helt stigmatiserad av vargvärnarkretsar är dock intressant att höra.

Undertecknad är inte förvånad över utgången men väl över den brist på förarbete som gjorts från såväl jordbruksdepartementet som från Naturvårdsverkets håll för att skapa ett juridiskt hållbart verktyg för förvaltning.

Departement och ansvarig myndighet skall trots allt utgöra den expertis som tar ord till handling.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/vargjakten-stoppad/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se