Vargjakten 2014 officiellt överklagad

Med en knapp månad kvar till vargjakten överklagar de tre miljöorganisationerna. Argumenten saknar vetenskapligt stöd.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen överklagar den planerade licensjakten på varg i februari.

Detta trots den i december med majoritet genomröstade rovdjurspropositionen, alltså ett demokratiskt beslut. Värt att beakta är också att jakt på varg har ett starkt stöd bland allmänheten i gemen och inte bara bland de som berörs.

– Även vår undersökning visar att det är stora attitydskillnader till vargjakt mellan dem som bor i städer och landsbygd, säger Camilla Sandström, forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Mellan 72-81 procent av dem som bor i rovdjurslänen accepterar jakt på rovdjur om det syftar till att minska risken att rovdjur dödar tamdjur, tillägger Camilla Sandström.

De tre aktörerna, SNF, FFW och SRF har dock en helt annan uppfattning om saken. Enligt dem är inte problemen som vargen orsakar för tamdjursägare så stora att de motiverar jakt. Hur de kommit fram till den slutsatsen är oklart för något vetenskapligt eller politiskt stöd finns inte.

Mest anmärkningsvärt är kanske dock att Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen negligerar de effekter som Skandulv redogjort för vad beträffar riktad jakt och dess påverkan på graden av inavel.

– Den svenska vargstammen är fortfarande hotad av inavel och vem som helst kan förstå att läget inte blir bättre av att man skjuter 30 vargar och rensar hela revir, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

Nog för att man kan gå långt i sitt arbete som ordförande för Naturskyddsföreningen men att komma med direkta lögner är att gå väl långt.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/licensjakt-pa-varg-overklagas
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se