Renhjord på väg att kollapsa

Nils Nilsson Skum 1940

Rovdjurstrycket i norra delen av Sverige är betungande för samerna. På sina håll är predationen så omfattande att renhjordarna riskerar att kollapsa.

Sveriges Television intervjuar professor Birgitta Åhman vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som på plats bevittnat vad rovdjuren ställer till med bland renarna. Egentligen skulle hon studera renarnas produktivitet och allmänna kondition men verkligheten berättade en annan bild om en renhjord i förfall på god väg att kollapsa. Studien genomfördes bland Njaarke samebys renar.

– Jag blev verkligen förvånad. Jag trodde inte att det dog så många renar, säger hon till SVT.

Vid de tillfällen vi publicerat uppgifter om hur många renar (45 000- 60 000) som tas av rovdjur (varg, björn, lo, järv, kungsörn) har det inte sällan avfärdats som lögner från de som i alla lägen förespråkar rovdjur. Att uppgifterna kommer från beräkningar och samråd mellan forskare och samer har setts som en grund för tvivel snarare än dess motsatts.

Birgitta Åhman har samlat data bland samebyns renar från 2007 och framåt. Statistiken visar att antalet renar sjunker dramatiskt. Av de märkta vajor (renhonor reds. anm.) som Åhman följt under åren är det inte många kvar. Faktum är att nästan 3/4 (74%) hade försvunnit fram till sommaren 2012.

– Det beror främst på rovdjuren, säger Birgitta Åhman.

Åhmans rapport presenterades för länsstyrelsen i Jämtland som kort därefter beviljade skyddsjakt på flera lodjur. Det ger en tillfällig respit men är ingen långsiktig lösning menar Åhman.

Bilden är en blyertsteckning av den samiska konstnären Nils Nilsson Skum och visar en renhjord som angrips av varg.

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtlandsnytt/renhjord-pa-vag-mot-kollaps
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se