Rovdjursstängsel verkningslöst – fem får döda, Svärdsjö

 
 Typiska bitskador av varg på får

Ett andra vargangrepp på två dagar där fåren omgärdats av rovdjursavvisande stängsel visar på att svårigheten är stor när det kommer till att hålla vargen utanför tamboskapen. Denna gång dödades fem får.

Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om ett vargangrepp som skedde på förmiddagen idag i Bengtsheden i Svärdsjö, Dalarna. Beteshagen var omgärdad av rovdjursavvisande stängsel men det hjälpte föga och slutade med att 5 får fick sätta livet till för vargen.

UPPDATERAD: Enligt tidningen Jaktjournalen skall delar av stängslet ha förstörts av älgar vilket besiktningsmannen Bertil Eriksson noterat. Någon eller några trådar saknades tydligen på ett ställe och det är förmodligen där vargen tagit sig in. Sammanlagt dödade vargen inte 5 får utan 7 och ytterligare 3 fick avlivas enligt Jaktjournalen.

Vargen lämnade hagen och gick till skogs först när en människa gick emot den i samband med att de övriga fåren skulle sättas i säkerhet. Även detta, att vargen var kvar i hagen påminner om angreppet i Alfta, Gävleborg under tisdagens morgon.

Ägarinnan var förtvivlad över situationen då hon lagt ned mycket tid på att underhålla stängslet. Hon har röjt och till och med ryckt gräs för hand under den lägsta tråden för att se till att spänningen i tråden inte skulle bli påverkad av gräset. Men, detta arbete till trots gick vargen igenom och dödade hennes får.

 

Rovdjursstängsel förändrar landskapet.

Som det ser ut på bilden ovan bör det alltså inte se ut när väl djuren skall släppas. Bilden är tagen på en helt annan plats och användes ursprungligen till en artikel om kostnaderna för just underhåll av vegetationen under nedersta tråden.

 

Slutar nog med fåravel

Tidigare har hon försökt få lönsamhet i fåraveln och hade då sammanlagt 55 djur. I och med att vargen finns i närheten hade hon dragit ner verksamheten till totalt 16 djur. Efter dagens angrepp lutar det åt att lägga ner verksamheten.

– Man blir förtvivlad. Jag har rovdjursstaket, men det hjälper ju inte, säger Marit Forssén som äger fåren till tidningen Jakt & Jägare.

En hjälpsam granne ställde upp med att avliva de får som skadats allvarligt men ännu var vid liv efter angreppen. Ett nog så jobbigt uppdrag i en uppriven situation.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se