Varg sköts efter angrepp i fårhage, Gävleborg

Tidigt på tisdagsmorgonen sköts en vargtik inne i en fårhage. Vargen var i full färd med att dräpa får och brydde sig inte det minsta över att fårägaren försökte skrämma henne.

När fårägaren klev ut på gårdsplan vid 05:00 för att ge fåren mat fick han syn på en varg inne i fårhagen. Vargen var i full färd med att dräpa ett av hans får. Jakten pågick för fullt inne i hagen som ligger ett tiotal meter från boningshuset rapporterar tidningen Svensk Jakts nätupplaga.

 

Godkänt stängsel inget hinder

Fårhagen var omgärdad med rovdjursavvisande stängsel. Tidigare hette den typen av stängsel rovdjursstängsel men efter att det visat sig relativt enkelt att forcera för vargar som verkligen vill in har det istället döpts om till rovdjursavvisande. Oavsett namn är stängseltypen enligt den svenska normen inte i linje med vad slovenska vargforskare menar behövs för att utgöra ett hinder för vargar – minst 160 centimeter högt och innanför skall det finnas en boskapsvaktande hund.

 

Gick inte att skrämma vargen

Fårägaren hämtade sitt jaktvapen inne i huset innan han begav sig in i hagen för att åter försöka skrämma vargen. Vargen som släpade på ett fårkadaver vägrade att vika undan trots att mannen gick efter rovdjuret. När mannen till slut bestämde sig för att utnyttja paragraf 28 och avliva vargen hade den dödat tre får. De övriga två hittades en bit bort dit vargen släpat även dem.

Därefter ringde han en naturbevakare som i sin tur larmade polisen. Polisen kom till platsen och säkrade teknisk bevisning och genomförde förhör med fårägaren. Inga vapen beslagtogs heller då spåren på platsen undersökts av kriminaltekniker och de överensstämde med mannens berättelse.

– Det känns inget bra att de är så närgångna. Jag har småbarn och det är inget vidare alls att en varg springer kors och tvärs över min tomt, säger fårägaren till tidningen Svensk Jakt.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se