Rovdjursturism hotad av vargjakten

Ekoturismföreningen vill stoppa den selektiva jakten som de menar förstör för företag som sysslar med vargturism. Om rovdjursturism har det skrivits spaltkilometer men verkligheten är en annan.

Svenska Ekoturismföreningen försöker stoppa urvalsjakten inom två revir med argumentet att det finns en upparbetad affärsverksamhet med inriktning vargturism som om vargarna skjuts riskerar att stå utan attraktion. Föreningen har vänt sig till såväl Naturvårdsverket som regeringen med sina synpunkter

– Om föräldradjuren dödas slås hela reviret ut. Det förstör givetvis helt förutsättningarna för turismen, säger Ulf Lovén, generalsekreterare i föreningen, till TT.

Det kan vara på sin plats att känna till en del om vargturism innan man beaktar vad Lovén säger till TT och förmodligen även till regeringen. Den utredning som vargfakta gjorde 2011 visade på att vargturismen omsatte allt mellan 1,7 och 2,4 miljoner kronor under perioden 2009-2010.

Bland de aktörer som fanns representerade då varierade omsättningen stort från så lite som 0 kronor till som mest 1 500 000 kronor.

Det kan också vara intressant att veta att rovdjursturism bedrivs i ett juridiskt hålrum där markägaren står lottlös vilket skall ställas mot den inkomst som exempelvis ett jaktarrende innebär för markägaren.

 

Betalar inget arrende

Frågan om markarrende har ställts av oss till ekoturismföreningen med anledning av den tidigare artikeln vi skrivit och vid det tillfället fick vi veta att ingen ersättning hade utbetalats till någon markägare för vargsafari. Argumentet som framlades mot denna kostnadspost var att verksamheterna befann sig i ett tidigt skede och att man ville låta dem mogna.

Vi har också fått information om att ett jaktlag i Västmanland tagit kontakt med en företagare med inriktning vargsafari då verksamheten delvis bedrevs på den mark jaktlaget arrenderade. Frågan från jaktlaget om inte företagaren borde betala en del av arrendet gillades inte. Summan var betydande och företagaren lät förstå att det under inga omständigheter fanns utrymme för denna kostnadspost.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se