Ryska vargvalpar inköpta och levererade

Naturvårdsverket meddelar att fyra ryska vargar är införskaffade och levererade till Sverige som ett led i arbete med genetisk förstärkning av den vilda stammen.

Fyra ryska vargvalpar cirka 6 veckor gamla finns just nu på Skånes Djurpark. Valparna kommer från en och samma kull och är, enligt Helene Lindahl Vik äkta vargar av sorten ”Canis lupus lupus”, vilket hon säger till vargfakta då vi ringer upp henne.

Enligt Helene var det inte helt lätt att få tag på valpar och inte heller gick det att få från flera olika kullar vid ett och samma tillfälle, de som köptes var de enda som fanns tillgängliga för tillfället.

Tanken är att valparna, två tikar och två hanar, skall placeras ut i svenska djurparker och där användas i aveln. Deras avkommor skall sedan planteras ut bland de vilda. Tidigast bör detta kunna ske 2014 men mer realistiskt är kanske att avkommor finns tillgängliga först 2015.

 

Släktskap finns

Vargfakta frågade Helene varför inte de befintliga djurparksvargarna gick att använda i programmet för genetisk förstärkning.

– Det hade gått ett tag, men det finns ett släktskap mellan de vilda vargarna och de i djurparkerna.

Lindahl Vik berättar då om en händelse i Norge som utspelade sig, som hon mindes 2003, där en vild vargtik uppvaktade en hane i en djurpark ganska flitigt och som därför sedermera blev insläppt.

– Hennes valparna har sedan distribuerats ut bland djurparkerna och därför finns ett visst släktskap.

Händelsen Helene refererar till skedde i december 2001 vid Langedrag Naturpark. Tiken hade synts till utanför hägnet en längre tid och det gick inte att skrämma bort henne. Efter tillstånd från myndigheterna släpptes så tiken in i hägnet. Norska vargförespråkare arbetade hårt för att tiken skulle släppas in och överlämnade 281 namnunderskrifter till myndigheterna.

Detta släktskap är således anledningen till att Sverige idag, bokstavligen får gå över ån efter vatten.

 

Äkta vargar

Helene Lindahl Vik framhåller ett par gånger under samtalet att vargvalparna är äkta vargar och att Naturvårdsverket begärt DNA-prov på valparnas föräldrar för att själva kunna genomföra tester. Att verket är noggranna med att de införskaffat äkta vargar kommer förmodligen som ett svar på de återkommande misstankarna om att vargarna i Finland och även eventuellt i Sverige har en del hund inblandat i sig.

Den gula flyttvargen, tiken som inte behagade stanna kvar på de platser hon släpptes ner, har blivit utdömd av vargexperter utanför Sverige som en varghybrid. Svenska vargexperter står dock fast vid att det är en äkta varg.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se