Frågan om varghybrider åter aktuell

Diskussionen om de skandinaviska vargarnas rasrenhet har förekommit flitigt. Lauri Kontro vid finska jägareförbundet säger att man vet för lite om vad som skedde vid Sovjetunionens fall med de varghybrider som då fanns som gränsvaktande hundar.

I tidningen Jakt & Jägare intervjuas Lauri Kontro, ordförande för Finska Jägarförbundet och där uppger han att det kan finnas risk för att hela den finska vargstammen kan vara en slags hybrider. Anledningen till detta är de hybrider mellan laika och varg som de sovjetiska gränsvakterna avlade fram under den tid som gränsen bevakades hårt.

– Vi vet väldigt lite om vad som hände i samband med att Sovjetunionen kollapsade. Den sovjetiska gränsbevakningen använde sig av hunddjur som var en blandning av laika och varg och var de tog vägen vet vi inte, säger Lauri Kontro till Jakt & Jägare.

 

Varghybrider inte välkomna

I Sverige har flera politiker sagt att vi inte skall ha varghybrider och med den risk som trots allt föreligger med invandring och aktiv förflyttning av vargar bör man kanske titta lite noggrannare på exakt vilka gener som kommer in och eventuellt redan finns i Sverige.

Finska forskare har funderat över vissa vargars oskygga beteende och man undra om det kanske är frågan om just varghybrider. Hybrider har också skjutits i Finland vid flera tillfällen. Senast det hände var i Tohmajärvi i Norra Karelen då en hel flock vilda hundar avlivades – för ett otränat öga såg de väldigt mycket ut som vargar. Lauri Kontro kan dock inte säga hur mycket varg eller hund som fanns i just den flocken.

Den rikskända flyttvargen i Sverige, som omplacerades hela tre gånger, väckte en del uppståndelse just på grund av sin gula färg. Amerikanska vargforskare menade på att det rörde sig om en varg/hund och inte en renrasig varg. Svenska experter däremot säger att det inte råder någon tvekan om att det är varg.

 

Illegala utsläpp av varg

Ett problem som man misstänkt har förekommit och som ganska nyligen avslöjades är illegala utplanteringar av vargar. Hur pass renrasiga dessa utsläppta vargar är finns det i alla fall ett utbrett tvivel kring bland forskare på den finska sidan. Att några av dem i alla fall vandrat över till den Finska sidan framstår som högst sannolikt.

 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se