Sällskapshund angripen av varg på tomten, Värmlands Län

Två vargar gick till angrepp mot Annelie Erikssons hundar när hon släppte ut dem på tomten. En klarade sig helskinnad men den andra blev biten över ryggen.

Tidningen Svensk Jakt rapporterar om en otrevlig händelse i Ransäter, Värmland. Annelie Eriksson släppte ut sina två sällskapshundar på tomten för att de skulle göra sin kvällstoalett som vanligt. När hon kallar in hundarna kommer de springande mot henne.

Då när hundarna kommer på kommando dyker två vargar upp och tar sikte på hundarna.

– Jag fick till ett riktigt primalskrik och den ena vargen sprang iväg, men den som attackerade min hund försökte ta ett nytt tag. Då rusade jag mot vargen och skrek på nytt, så jag lyckades skrämma iväg den, berättar Annelie Eriksson för tidningen Svensk Jakt.

Annelies agerande förhindrade med stor sannolikhet att hunden slutade som vargmat.

– Vargen tog först ett bett över ryggen, men det gick inte hål på huden. Däremot upptäckte jag ett hål i huden på undersidan av svansen, så med tanke på vad som kunde ha skett gick det trots allt ganska bra ändå. Hade jag inte kommit ut och upptäckt vargarna hade hunden varit död, säger Annelie Eriksson.

Annelie är noga med att berätta att hon inte är någon vargmotståndare, snarare tvärtom men hon vill att de håller sig i skogen.

– De får gärna finnas – men de ska hålla sig i skogen. Jag vill inte att de ska söka sig in på min tomt och ställa till med såna här saker.

Händelsen i Ransäter är den tredje på kort tid där sällskapshundar angripits inne på tomter. Vissa har fått sätta livet till medan andra klarat sig.

Reds. kommentar: Vargen är ett hunddjur med en nedärvd nyfikenhet och ett opportunistisk synsätt på vad som är lämpligt som föda. De två egenskaperna har gjort den till världens mest framgångsrika rovdjur. Att de skulle nöja sig med att bo i skogen är att betrakta som en moderna myt.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se