Sara mötte vargflock till häst, Smedsbo

Sara Lindberg märkte att hästen var orolig. Ett par hundra meter från stallet möter hon inte bara en varg, utan en hel flock. Kanske så många som 10 stycken.

SVT regionala nyheter i Dalarna har intervjuat 19-åriga Sara Lindberg som hastigt fick avbryta sin planerade ridtur utanför Smedsbo efter det att hon stött på en hel flock med vargar. Uppskattningsvis rörde det sig om upp till 10 vargar.

Lindberg märker att hästen började bli orolig bara några hundra meter från stallet. Oron resulterade i att hästen stannade flera gånger. Anledningen till oron uppenbarar sig lite längre fram där Sara plötsligt noterar flera hundliknande djur.

Vid en första anblick tror Sara att det faktiskt är hundar men när de lägger sig ned, morrar och fler djur ansluter till gruppen förstår hon att det är vilda vargar som hindrar hennes ridtur.

– Då förstod jag att det var vargar och tänkte att nu är det bäst att vi drar, säger Sara till SVT.

Hästen vänder om och tillsammans galopperar de hem mot stallet. Sara säger till SVT att det var uppenbart att ”vargarna inte ville ha henne där”.

 

Vargarna efter

Sara vänder sig om under flykten mot stallet och ser då att några av vargarna följer efter. Väl framme vid stallet hade dock vargarna avbrutit förföljandet.

Länsstyrelsen kunde inte vid besiktning av platsen säkra några spår då det regnat i området men de bedömer Lindbergs historia som trovärdig.

 

Reds. kommentar: Många är de som vittnar om att man till häst kan komma vilda djur väldigt nära. Att möta ett eller flera rådjur, älgar eller andra vilda djur förhöjer troligtvis nöjet av ridturen i skogen. Att möta varg, björn eller lo kräver en hel del av ryttaren om hästen inte känner sig tillfreds med situationen.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se