Skyddsjakt på varg i Norduppland

Efter det omfattande angreppet på ön Lilla Risten i Norduppland väljer nu Länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en varg i området.

Länsstyrelsens rovdjursansvarige, Per Blomkvist säger till UNT att man inte kan vara säker på att det är samma varg som angripit fåren på Lilla Risten som även stått bakom de två andra angreppen på fastlandet. På en gård i Skållbo dödades 10 får den 21 maj och natten mot söndagen den 27 maj dödades två får i Skaten. För att vara helt säker på detta skulle man vara tvungen att göra DNA-analyser.

Men det är inte det som föranleder beslutet om skyddsjakt utan det faktum att många av de små öarna runt Gräsö betas av får för att upprätthålla landskapsbilden och öarna är i princip omöjliga att hägna in. Enligt Blomkvist är det stor risk att vargen simmar från ö till ö och fortsätter att angripa får.

Jaktledare har utsetts och jakten förväntas påbörjas i helgen.

Trots att vargen återvände till platserna för de tidigare angreppen verkar de ansträngningar som länsstyrelsen gjort, med lapptyg givit resultat och avskräckt vargen från att återigen angripa just de fåren.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se