Tio får döda efter vargattack i Skållbo, Lövstabruk

Natten till måndagen skedde en vargattack mot en fårfarm i Skållbo sydväst om Berkinge. Fyra får låg döda när tidningsbudet passerade på morgonen.

UPPDATERAD 15:55. Klockan tio på måndagskvällen kom vargen tillbaka. Den gick ungefär samma väg som tidigare, där en specialtränad hund markerat under eftermiddagens besiktningsarbete. Vargen sågs vända vid akutstängslet och gå tillbaka in i skogen.

 

ORIGINALARTIKEL:

Per Blomkvist besiktningsman för länsstyrelsen tror att vargen är kvar i området och uppger att de tre–fyra närmaste nätterna är kritiska för förnyade angrepp. Han har sett till att det kommit upp stängsel i hagen.

– Det får inte hända igen, säger han.

Hans Mattsson är ägare till de 40 får som fanns i besättningen, varav 10 dött* och ytterligare sex har flytt. Han säger att händelsen drabbar honom både känslomässigt och ekonomiskt.

– Det är åt helvete att det inte går att ha djur utomhus så här års. Stänger jag in dem kommer det väl någon myndighet och säger att det är fel.

Det är inte första gången Hans Mattsson drabbats av vargangrepp. För nästan exakt tio år sedan miste han närmare 20 får i en attack. Den vargen, som tog sammanlagt 120 får i Uppland, fälldes efter en skyddsjakt.

– Det är sorgligt att vara här igen, säger Per Blomkvist.

 

*Av de tio får som fick sätta livet till var 4 döda när angreppet upptäcktes. Ägaren avlivade sen två och besiktningsmannen ytterligare fyra stycken.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se