Spanska bönder blockerar vägar i protest mot vargpolitik

Spanska bönder blockerar vägar i protest mot vargpolitik

Hundratals lantbrukare blockerade vägar i flera timmar i protest mot den förda vargpolitiken. Politikerna kallade till möte men efter en kort stund lämnade samtliga lantbrukare lokalen i rent missnöje. Nya vägblockader är att vänta.

Djurhållande lantbrukare i Spaniens norra delar är till synes missnöjda med den förda vargpolitiken. De vill utöka möjligheterna att reglera antalet vargar i hopp om att angreppen på deras tamboskap skal minska. De berörda lantbrukarna driver sina näringar i Spaniens norra delar, närmare bestämt Cangas de Onis där många av de spanska vargarna håller till. Det specifika området utgör också en nationalpark vilket försvårar frågan ytterligare.

Vid mötet som arrangerades som ett svar på lantbrukarnas vägblockader hoppades många ditresta att ansvariga myndigheter hade förstått allvaret i deras protest och därför skulle komma med något nytt. Men mötesdeltagarna möttes av samma argument som tidigare varpå de stormade ut ur lokalen som förblev tom sånär som på några myndighetspersoner.

– Vi är så trötta på att höra samma ursäkter gång på gång. De säger exakt samma sak som för 10 år sedan, säger José Antonio García Álvarez, talesman för djurhållande bönder i Onis.

Vad de önskar är att få längre jaktsäsong på varg, att områden med stora sammanhängande buskage röjs och att ersättningarna för tamdjur som dödas av varg snabbas upp och inte fastnar i byråkratiska kvarnar.

Något som upprörde lantbrukarna särskilt var att de som är ytterst ansvariga inte dök upp på mötet utan i stället tjänstemän med mindre befogenheter.

Dagarna innan mötet noterades ytterligare ett vargangrepp där en nötkalv dödades. Sedan maj 2012 har ett 60-tal djur angripits och dödats inom Park of the Picos.

Ytterligare protester och vägblockader är att vänta i området meddelar den spanska tidningen ElComercio.

 

Källa: http://www.elcomercio.es/v/20130625/oriente/ganaderos-cangas-onis-anuncian-20130625.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se