Svåra vargproblem trots ökad skottpeng, Ryssland

Trots omfattande jakt och generösa skottpengar ökar skadorna från vargar i Amur-regionen i östra Ryssland. 300 vargar har skjutits men vargproblemen fortsätter.

Vargarna uppges terrorisera ortsbefolkningen i ett av distrikten i Amur. Rapporter om angrepp mot människor på deras bakgårdar har gett upphov till frågor om inte fler än de 300 vargar som avlivats faktiskt måste skjutas. När vargarna nu letar mat och aktivt jagar i människors trädgårdar ökar pressen på de lokala jägarna att decimera vargstammen ytterligare.

Lokala miljöorganisationer tycker att rädslan är överdriven och menar på att det inte finns någon anledning att oroa sig.

Inom det program man har för att kontrollera vargstammens omfattning har 293 vargar skjutits sedan årets början. Skottpengen är 7000 rubel ( ca. 1 270 SEK) och i vissa områden skall en ytterligare bonus om 17 100 rubel (ca. 3 100 SEK) läggas till för varje avlivad varg. (Reds. anm. En sammanlagd skottpeng om drygt 4 000 kronor motsvarar en ansenlig summa pengar på den lokala marknaden.)

I den regionala budgeten finns 6 miljoner rubel avsatta för ändamålet.

Sergei Glushenko vid departementet för natur och vilt uppger att det finns cirka 2 000 vargar i regionen och att de inte bör vara fler än 500 för att samexistensen skall bli uthärdlig för de boende. Han menar också att de vilda bytesdjuren inte räcker till för en så stor vargstam och att de därför ger sig på tamdjur. Förra året dödades bland annat 420 renar för de lokala renskötarna i Evinki.

Källa: http://www.ampravda.ru/2012/07/14/035366.html

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se