Svenska Rovdjursföreningen ogillar skyddsjaktsbeslut på närgångna vargar

Svenska Rovdjursföreningen är kritiska till länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på tre närgångna vargar i Brattforsreviret. Föreningen beklagar att de inte kan överklaga beslutet.

Beslutet om skyddsjakt på tre vargar i Brattforsreviret fattades i början av veckan efter det att en ansökan lämnats in under måndagen. Upprinnelsen var en situation där en ensam kvinna med sin tax fick fäkta bort tre vargar som vägrade att gå undan. Kvinnan kom från platsen sedan hon lyckats ringa en granne som hämtade henne med bil. Först när bilen kom lämnade vargarna platsen.

Beslutet och skyndsamheten uppfattades av våra läsare runt om i landet som mer i linje med hur Olof Liberg beskrev hur närgångna vargar borde hanteras av rovdjursförvaltningen snarare än hur liknande händelser faktiskt hanterats tidigare. En läsare kommenterade det brevledes på följande vis.

– Historiskt beslut och agerande. Det kanske är början till en riktig rovdjursförvaltning.

 

Ann Dahlerus inte nöjd

Svenska Rovdjursföreningen med Dahlerus i spetsen tycker dock att beslutet är ”lättsinnigt” och att alldeles för många oklarheter föreligger.

Föreningen säger sig bland annat ha svårt för att godta länsstyrelsens uppfattning om att vargarna utvecklat ”ett oönskat beteende” då de två händelserna som ligger till grund skiljer sig såväl tidsmässigt som områdesmässig. Den andra händelsen länsstyrelsen hänvisar till skedde under vårvintern cirka 2 mil från där söndagens incident med taxen inträffade.

Stor oro yttrycks också över att skyddsjakten sker under valpningsperioden.  Svenska Rovdjursföreningen tycker att risken för att föräldradjur skjuts är överhängande.

– Om det fanns möjlighet att överklaga beslutet skulle vi göra det. Men i Sverige saknas möjlighet för miljöorganisationer att få en rättslig prövning av jaktbeslut, säger Ann Dahlerus till RovdjursAktuellt.

Beslutet om skyddsjakt är aktivt fram till sista juli.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se