Tre allvarliga vargattacker i Makedonien på kort tid

I Makedonien förbjöds under en tid vargjakt för att tillfredsställa EU. Det ledde till ökande vargstammar som attackerade människor och djur.

Den 30 december 2008 rapporterade nättidningen Osservatorio Balcani & Caucaso att skottpeng på varg återigen införts i Makedonien. Det välkomnades av landsbygdsbefolkningen som lidit svårt av de stegrande vargstammarna.

För här handlar det inte om ”fårskötsel som en lyxhobby för gröna-vågen-smittade stadsbor”, utan en högst påtaglig inkomstmöjlighet – kanske den enda om man inte vill lämna sin hemtrakt.

 

Flera människor angripna

Förutom angrepp mot boskap har även människor fått utstå vargattacker. Osservatorio beskriver tre fall.

För det första rapporterade Makedonska media under hösten 2007 om en äldre kvinna som blivit attackerad under en promenad längs en mindre landsväg. Hon lyckades dock avvärja attacken med sitt paraply. Troligen var vargen antingen ung eller dåligt motiverad, för kvinnan klarade sig utan skador.

I november samma år var det dags igen. Fåraherden Mefil Kanturov, boende i Crnik, gick för att inspektera den blodiga förödelsen efter en vargattack och bad sin sexårige brorson vänta i hagen. Vargen var dock kvar i området och smög in i hagen med den lille pojken som började gallskrika. Kanturovs fyra fårhundar kom till undsättning och trängde in vargen så att Kanturov till sist kunde slå ihjäl den med en påk.

Bara dagar senare var pojkens far, Uzir, i hagen. Han hade förberett sig på fler angrepp och tagit med sitt gevär som han också fick bruk av. När Uzir närmade sig flocken fann han en varg som precis dödat ett av fåren. Det var dagsljus så Uzir kunde fälla vargen med ett snabbt skott.

Nästa attack var av det originellare slaget. En djurpark, Bitola Zoo, fick en dag i januari 2008 besök av en vargflock som snabbt tog livet av en struts, en ponny och några hjortar. Djurparkens vakt befann sig som tur var i närheten. Han sköt ett antal skott och skrämde iväg inkräktarna innan förödelsen blivit riktigt stor.

Utöver attackerna ovan har många bil- och lastbilsförare rapporterat att vargarna blir allt oräddare och ofta uppehåller sig längs landsvägarna, till och med under trafikens mest intensiva timmar.

Slutligen har man också observerat vad som brukar vara receptet för en lokal vargkris – vargar har börjat äta ur städernas sopor. Ett exempel på detta är en flock som regelbundet besöker en köttindustri i Stip-Veles där de frossar i benrester och sedan går till Bregalnica-floden för att dricka.

 

50 Euro per varg

Att de Makedonska myndigheterna nu återinfört skottpeng kommer förhoppningsvis att skapa en mer proportionerlig vargstam med skyggare individer.

Ersättningen för en varg är tills vidare 50 Euros och för att få ut ersättningen måste jägaren visa upp skinnet. Detta stämplas då för att undvika dubbla utbetalningar.

 

Läs originalartikeln som PDF.

Läs om rovdjurstrycket i Europa.

Läs om hur WWF ser på rovdjurstryck.

 

Bilden: Väggmålningar utan för entrén till Bitola Zoo. Just en struts fick sätta livet till under en av Makedoniens många vargattacker.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se