Tre närgångna vargar skall skjutas i Värmland

Länsstyrelsen i Värmland meddelar att tre närgångna vargar skall skjutas i Filipstads kommun. Vargarna har uppvisat ett oönskat beteende.

Tre vargar som inte vikit undan för människor och uppträtt allmänt oskyggt skall nu skyddsjagas. Ansökan om skyddsjakt lämnades in i måndags och angav att vargarna kommit nära en ensam kvinna med hund.

Tidningen Expressen beskrev den 23 juni händelsen i byn Forshyttan så här:

Vid halv elvatiden i lördags gick en 18-årig kvinna ut med sin tax. På andra sidan vägen från familjens hus, en kort bit upp i skogen, stötte hon på tre eller fyra vargar. 18-åringen skrek åt dem, slog efter dem med en lång gren. Men de vek inte av. Först när hon ringt en granne som kom med bilen, skrämdes de på flykt.

Området som kvinnan promenerade i är ett vargrevir men länsstyrelsens har vid tidigare observationer utgått ifrån att det handlat om orädda ungvargar.

Länsstyrelsen bedömer att vargarna utvecklat ”ett särdeles oskyggt beteende” varför skyddsjakt beviljas enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

– Får vi inte bort vargar med sådant beteende kan någon stackare bli biten till slut, säger Lars Furuholm, länstyrelsen Värmland, till Expressen.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se