Tre närgångna vargar vid hus i Skultunareviret

Vargarna inom Skultunareviret fortsätter att göra livet annorlunda för de boende i området. Alldeles nyligen blev en sällskapshund dödad, en kvinna förföljd under en promenad och nu stryker de runt husen en bit utanför Skultuna.

Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om att så många som tre vargar samtidigt gått utanför ett hus beläget en dryg kilometer från Skultuna. Linda Fredriksson, boende i huset kände sig inte direkt bekväm med situationen i tisdags kväll.

– Jag har fyra barn. En som är sex månader, en sjuåring och två som är tolv respektive 13 år. Nu vågar jag inte låta barnen gå ut hur som helst. Jag tycker det är fruktansvärt att man inte ska våga släppa ut barnen för att leka, säger hon till tidningen Jakt & Jägare.

Linda reagerade när ytterbelysningen plötsligt tändes. När hon tittade ut genom fönstret ser hon tre stora vargar komma på vägen utanför huset för att sedan vika in på tomten. Enligt Linda fanns inget på gården som kunde locka in vargarna just där, inget slaktavfall och inga sopor. Familjen saknar dessutom sällskapshund.

 

Länsstyrelsens rekommenderar att skrämma vargarna

Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland, menar att det inte är särskilt märkligt att vargarna är synliga i trakten och att man dels kan utnyttja paragraf 28 eller skrämma vargarna ordentligt. Några direkta råd om hur man skrämmer en varg ordentligt ges inte men Ahlgren säger att även de kan komma ut och skrämma vargar om det blir alldeles för besvärligt.

Linda Fredriksson kände sig i alla fall inte bekväm med att skrämma vargar då hon upplever sina 60 kilo och 162 centimeter som lite i underkant för att sätta sig i respekt hos tre vargar.

Läs gärna följande artikel om hur finska myndigheter och experter resonerar i liknande situationer.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se