Trizze nytt offer för vargen i helgen

Antalet vargdödade hundar går mot nya sorgliga rekordnivåer. Jämt- och laikablandningen Trizze blev 1,5 år gammal. På lördagen slets han i stycken av vargar under ett gångstånd på älg i Ramnäs i Västmanland, det rapporterade tidningen Jakt & Jägare under söndagen.

Ägaren, Mikael Karlsson från Hallstahammar, är på älgjakt vid Ulvsbomuren i Ramnäs när vargattacken inträffar. Trizze går tyst bakom älgarna när de rör på sig, går in på fel mark och Mikael bestämmer sig för att gå och koppla hunden. Han står på skogsvägen när han börjar ana att någonting är fel. Älgen kommer upp på vägen och går över den. Ingen hund efter!

– Jag ser på min GPS att Trizze bara är en 150 meter in från vägen där jag står. Jag sätter av mot platsen och hittar bitar av honom utspridda överallt, berättar en nedstämd och uppgiven Mikael Karlsson.

 

Hunden nästan helt uppäten

Nästan hela hunden är uppäten på bara några minuter. Att delarna av hunden är utspridda visar tecken på att det var flera vargar. Även de läten som Mikael först trodde var hunden visar att det var vargar som morrade och slet i hunden. Sannolikt var det fler än en varg. En ensam varg sliter inte en hund i stycken så snabbt.

– Man tror inte detta kan hända en själv. Det är inte sant, säger Mikael som nu kommer hem med Trizze i en sopsäck och får förklara för barn och övriga familjen det tragiska som hänt.

Besiktningsmannen Lars Björk från länsstyrelsen är även där och besiktar platsen och det råder inga tvivel om att det är ett vargangrepp. Varg har varit synlig på plats och det är bara varg som kan göra en sådan här förödelse på några minuter.

 

Vargdödade hundar mot nya rekordnivåer

Trizze blev den tjugoandra vargdödade hunden som rapporterats hittills i år. Under 2010 rapporterades 16 hundar vargdödade totalt. Trenden är i kraftigt uppåtgående. På mindre än en månad har nio hundar strukit med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trizze, 1,5 år, blev vargens tjugoandra offer i år.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se