Två får vargdödade, Saxdalen

två får vargdödade saxdalen

Två får hittades döda i en hage i Saxdalen under måndagsmorgonen. Flera vargar befaras ha deltagit i angreppet uppger länsstyrelsens besiktningsman.

Dalarna har varit relativt befriat från angrepp på tamdjur under 2014 emedan angrepp på hundar har förekommit. I närheten av Olsjöreviret, där bland annat en mindre sällskapshund dödades i mars och endast huvudet återfanns, ligger Saxdalen där ett vargangrepp skedde någon gång under måndagsmorgonen.

Ägaren till fåren upptäckte att några djur saknades varför sökandet i hagen upptogs. Efter en stund påträffades ledartackan och ett lamm, båda med konsumerade innanmäten.

– De är dödade av varg och jag misstänker att det har varit flera vargar inblandade. Det gör jag eftersom kropparna har släpats runt en hel del i hagen, säger länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson till tidningen Jakt & Jägare.

Som akutåtgärd sätts lapptyg och ljudtutor upp för att eventuellt förhindra att vargarna återkommer. Närmaste revir är det så kallade Olsjöreviret men djurägaren själv tror att vargarna också kan komma från Gonäs. Länsstyrelsen i Dalarna har tidigare i år avslagit skyddsjakt på vargarna i Olsjöreviret som efter att de dödat den lilla sällskapshunden skapade upprörda känslor bland de bofasta.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/notiser/far-vargdodade-i-saxdalen

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se