Tyska bönder kräver att få skjuta varg

tyska bönder kräver att få skjuta varg

Vargstammen i Tyskland expanderar och med det kommer också skadorna på tamdjur. Tyska bönder kräver nu att legal vargjakt införs.

Sedan 2007 uppges cirka 350 tamdjur, främst får ha vargdödats i landskapen runt Berlin. Forskarna uppger att det rör sig om drygt 160 vargar fördelat på 17 flockar. Den tyska miljörörelsen är mycket nöjd med utvecklingen och ser projektet som en framgång. Lantbrukarna däremot är minst sagt uppretade över den ytterligare arbetsbörda som vargen innebär och naturligtvis över förlusten av deras djur.

Någon officiell jakt på varg förekommer inte men väl illegal jakt enligt Oliver Krone vid The Leibniz Institue for Zoo and Wildlife Research. Enligt Krone är den illegala jakten omfattande men man hittar bara en bråkdel av de som skjuts eller dödas illegalt. De som skjuts och dör på plats försvinner vanligtvis säger Oliver till tidningen.

Tyska djurrättsaktivister har tillsammans med kommunala politiker lagt fram en plan för hur lantbrukare och vargar skall kunna leva sida vid sida. Enligt djurrättsaktivisterna är planen enkel – bevisa att en varg dödat dina tamdjur så får du ersättning.

Lantbrukarna däremot är inte övertygade om att planen är en framgång. Vissa har fått vänta mer än ett år på sin ersättning för dödade djur och kostnader i samband med boskapsvaktande hundar.

Miljörörelsen erkänner att ersättningarna inte fungerat helt tillfredsställande men förklarar det med att det saknas administrativa resurser.

Lantbrukarna däremot vill lösa problemet genom att få tillstånd att skjuta närgångna vargar. För dem är det acceptabelt att vargarna håller till i naturreservat eller på militär mark men när de lämnar de områdena och ger sig in på privat mark anser lantbrukarna att det är rimligt att de får skjuta dem.

Den typen av pragmatisk förvaltning faller inte i god jord hos miljörörelsen som på klassiskt manér argumenterar för att ”allt handlar om rädsla” och att det går att åtgärda med ”information”.

Tyska miljörörelsen är också mycket tydliga med att ”vargen är så skygg att det är omöjligt att få syn på dem”. Det må vara en lögn som fortfarande är gångbar i Tyskland när vargpopulationen är jämförelsevis liten. Tids nog kommer fler bli varse att vargen inte bara är extremt adaptiv utan också väldigt nyfiken.

 

Källa: http://www.dw.de/german-farmers-demand-the-right-to-hunt-wolves/a-16568810
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se