Ung lärarinna dödad i vargattack nära hemstaden

 

Candice Berner en 32-årig amerikansk speciallärare som just flyttat upp till Alaska från delstaten Pennsylvania, dödades i en vargattack den 12 mars 2010. Angreppet skedde under en joggingrunda nära Chignik Lake, ett litet samhälle 30 mil sydväst om närmaste storstaden Anchorage.

Det var snöskoterförare som upptäckte den döde Berner. Obduktionen och spårstämplarna visade att att hon attackerats och släpats bort från vägen varefter hennes kropp delvis konsumerats.

”Skadorna runt strupen var massiva” berättar Audie Holloway, överste vid Alaska State Troopers. ”Vargar attackerar, precis som stora kattdjur, gärna luftrören för att lättare kunna kontrollera bytesdjuret.”

Innevånare i Chignik Lake berättar för media att man ofta ser varg i området men att de nu hade synts mycket nära bebyggelsen bara dagar för attacken.

”De hade börjat komma för nära. De cirklade runt människor som började bli oroliga för sin säkerhet” säger Megan Peters, State Troopers’ taleskvinna, till The Sunday times.

Vargarnas närgångna beteende i kombination med att Candice Berner sprang kan ha triggat attacken. Det menar lokala experter. Marc E MacNay, pensionerad biolog, säger till Sunday Times att ”Jogging kan utlösa en attack från en predator. Att springa signalerar svaghet.”

Candice Berner är den andra person som dödats i en vargattack i Nordamerika den senaste 10-årsperioden. I oktober 2005 blev den 22-årige studenten Kenton Carnegie dödad av en flock vargar i Saskatchewan, Kanada. År 1963 dödades en femårig pojke av vargar nära Quebec.

 

Länk till artikel i Sunday Times

Länk till artikel på MSN.com

 

 Redaktionens kommentar den 7 december 2011: På Candice Berners kropp har man nu funnit DNA från två vargar, bland annat från en varg som inte avlivades i den efterföljande jakten. Det rapporterar bland andra tidningen Anchorage Daily News.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se