Femåring från Quebec dödad av vargar

Den 24 september 1963 dödades femårige kanadensaren Marc Leblond av vargar – om det var både polisen och rättsläkaren eniga. Kenton Carnegie var alltså inte den förste nordamerikan att dödas av vilda vargar det gångna seklet.

Den tragiska historien om Marc Leblond började när hans familj tillbringade några dagar i sommarstugan vid en sjö i det (då) otillgängliga Baie-Comeau-området, Quebec Kanada.

Marc och hans treårige lillebror hade varit utomhus och lekt en stund när föräldrarna plötsligt fick höra ett gallskrik från den yngre brodern som kom inrusande i huset. Storebrodern var inte med och kunde inte heller hittas, trots att föräldrarna letade överallt.

De trodde först att Marc kunde ha hamnat i sjön och ringde polisen. Men Marc hade inte drunknat. Istället fann polischefen Frank Auger och hans sökteam pojkens sönderslitna kropp en bit upp i skogen.

Under sökarbetet uppehöll sig en varg omkring manskapet. Den var utom skotthåll men en erfaren jägare som deltog bedömde att det var en varg på ungefär 40 kg. Och det var ingen ovanlig syn. Arbetare från den närbelägna Manicouagan-anläggningen, där även Marcs Leblonds far jobbade, hade ofta sett vargar längs vägen.

Enligt Frank Auger hade en del av de observerade vargarna varit mycket närgångna och sturska.

– Arbetarna har slängt sten på dem men de har ändå inte flyttat på sig.

Rättsläkaren Dr Jaques Beaumont slog omedelbart fast att Marc Leblond blivit dödad av vargar, för att, som han uttryckte det, ”de använt samma tillvägagångssätt som när de dödar hjortar”. Polischefen konstaterade att det inte fanns några vildhundar i området. Inga andra spår än från varg hittades runt Marc Leblonds kropp.

 

Kenton Carnegie inte första offret

Faktauppgifterna om Marc Leblond innebär att landsmannen Kenton Carnegie inte var den förste på 100 år att dödas av vilda vargar i Nordamerika. Något som ofta framhålls.

Kenton Carnegie var en 22-årig geologistudent som jobbade extra i en avlägsen del av kanadensiska Saskatchewan. Precis som med Marc Leblond hade attacken mot Kenton Carnegie föregåtts av att närgånga vargar stått emot de anställdas avhysningsförsök.

I efterhand står det klart att man borde skjutit bort den aggressiva vargflocken. Att man inte gjorde det blev Kenton Carnegies död. Vargfakta har skrivit om fallet och den kanadensiske professorn Valerius Geist har kommenterat.

 

Mycket dolt i tidningsarkiv.

Att Marc Leblonds, tills idag okända, öde dyker upp så sent är typiskt för vår tid. Uppgiften kommer från ett ”fysiskt” klipp ur Winnipeg Free Press, sidan 12, 18 november 1963, som aldrig scannats och OCR-lästs. Därmed har inte uppgiften tagits upp i kronologin över vargdödade människor i Nordamerika.

En nyttig lärdom för alla som lever i 2010-talet och förväntar sig att all information ligger på Internet. Vem vet hur mycket annat som döljer sig i världens tidningsarkiv? Vargfakta letar vidare…

 

Se originalartikel (pdf).

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se