Vägrar avliva hopplöst närgången varg

– Det finns inget stöd i lagstiftningen, säger länsstyrelsen i Gävleborgs län om föreslagen skyddsjakt, trots att Hovravargen blivit alltmer närgången mot de boende i Ljusdal.

I Hovra utanför Ljusdal har man, som tidigare rapporterats, haft problem med en varg som är mycket närgången och helt orädd för de boende. Ingenting tycks kunna skrämma vargen. Inte ens länsstyrelsens krevadkarbin, som simulerar artilleribeskjutning, har gett resultat.

Många är upprörda och känner stor oro över att ha vargen så nära omkring sig. Paret Anki Lindkvist-Johansson och Leif Johansson är två av dem som fått nog.

– Det jag kan göra är att ringa länsstyrelsen och vädja till personalen att försöka skrämma bort vargen. Förhoppningsvis kan det på sikt leda till ett beslut om att vargen ska avlivas, säger Leif Johansson till Sveriges Radio Gävleborg.

 

Länsstyrelsen har egen tolkning

Men något sådant tycks inte bli av. Trots miljöminister Lena Eks upprepade försäkringar, att närgångna vargar ska få skjutas genom snabbt ordnade skyddsjaktstillstånd, uteblir åtgärden. Länsstyrelsen i Gävleborgs län har nämligen ett annat sätt att se på skyddsjakt än våra folkvalda politiker:

– Det finns inget stöd i lagstiftningen, säger man.

Vad länsstyrelsen baserar det uttalandet på förstår ingen med insikt i Sveriges Rikes Lag. Fortsättning lär följa.

 

 Bilden: Anki Lindkvist-Johansson, Hovra. Foto: Linnea Ericsson/Sveriges Radio.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se