Värdefull jämthund ej tillgänglig för avel efter vargattack

En välmeriterad jämthund med dubbla championat fick så svåra skador efter en vargattack att den inte längre är bruklig för avel. Vargens attack skadade hundens testiklar så svårt att de fick avlägsnas

– Vi skulle jaga vid Saxån i Filipstads kommun. Det finns inget känt vargrevir där som jag hört talas om. Hunden började skälla och jag trodde att det var älg, ända tills jag hörde gnyenden från hunden, berättar ägaren för tidningen Jakt & Jägare.

 

Testiklarna svårt skadade

Ägaren sprang mot den plats ljudet kom ifrån och mötte då inte inte en, utan två vargar. Jämthunden hade ådragit sig svåra bitskador i de bakre regionerna. Även halsen hade skador från vargbett.

– Han ser ut att överleva, men pungkulorna måste de tyvärr ta på honom. Så han kommer aldrig att gå in i aveln, som det var tänkt, säger ägaren.

En välmeriterad hund skattas naturligtvis högt inom jakthundsaveln och är en förutsättning för att goda gener och egenskaper skall föras vidare. Att inte kunna använda en så bra hund är naturligtvis tråkigt för rasens bevarandestatus och livskraft men betyder även ett ekonomiskt bortfall för ägaren.

 

Jämthunden, en nationell hundras

Jämthunden är en av 11 svenska nationella raser där man idag konstaterar allt färre nyregistreringar till följd av att hundens användningsområde starkt begränsas i och med vargens utbredning. Bakom dessa unika hundraser finns ett mångårigt och gediget avelsarbete där speciella prov framtagits för att veta vilka hundar som är lämpade att föra rasen vidare.

Vidare kan sägas att jakthundar bidrager med en ganska betydande ekonomi då beräkningar visar på att jakthundarna bara inom de vargberikade länen omsätter lite drygt 900 miljoner årligen.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se