Varg angripen av skabb får avlivas

varg angripen av skabb får skjutas

Länsstyrelsen i Västernorrland meddelar att en varg angripen av skabb finns inom Kramfors kommun. Vargen bör avlivas enligt samma myndighet.

En varg svårt angripen av skabb* har setts runt gårdar i Bollstabruk (se bilden) i Kramfors kommun. Under 2013 avlivades ett knappt 10-tal vargar i Värmland och Örebro som alla befann sig i olika stadier av sjukdomsförloppet. Vanligt är att vargar som är smittade börjar bete sig lite märkligt och också mer oskyggt än vanligt.

Sjukdomen är mycket smittsam och uppträder bland räv, lo, hund och varg. Leder i de flesta fallen till att vilda djur avlider då de inte kan behandlas på samma vis som tamhundar.

– En person som åkte skridskor såg den och trodde först att det var en skabbräv. Svansen var som en pinne. Men när han såg spåren insåg han att det var en varg, berättar Lars Wiklund för tidningen Svensk Jakt.

Efter kontroll av länsstyrelsens personal kunde man konstatera att det faktiskt rörde sig om en varg. Spillning har samlats in för DNA-analys.

– Vi kan kolla var den kommer ifrån, men det spelar ingen roll, den är ju sjuk och får avlivas, konstaterar Lars Wiklund.

För att avliva en varg angripen av skabb behövs inget skyddsjaktsbeslut. Däremot är en varg statens vilt och skjuts den måste det rapporteras till polis varefter kroppen skickas till SVA.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/skabbangripen-varg-kan-avlivas/

* Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor. (Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se