Vargrevir utslaget av rävskabb

vargar angripna av skabb skjutna

Antalet skabbangripna vargar i Lokareviret fortsätter att öka. Spår efter varghonan saknas vilket kan betyda att hela reviret är utslaget av sjukdomen.

Under hösten har återkommande rapporter inkommit om vargar angripna av rävskabb* i Lokareviret. Enligt tidningen Jakt & Jägare pågår just nu skyddsjakt på en sjunde angripen vargindivid som setts vid en vildsvinsåtel. Jaktledare är utsedd och ett lokalt jaktlag letar efter den smittade vargen.

– Hannen och det som vi bedömer som fem valpar (vargungar reds. anm) har avlivats hittills. I söndags visade sig ytterligare en svårt skabbangripen varg på en vildsvinsåtel, där den försökte hitta mat. Vi har utsett en jaktledare och ett lokalt jaktlag söker efter den, säger Per Wedholm, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Örebro.

Per Wedholm misstänker att varghonan självdött i sviterna av rävskabb då några spår av henne inte kunnat konstaterats.

Samtliga vargar har skjutits inom ett område av tre gånger tre kilometer.

* Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor. (Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/skabb-slar-ut-vargrevir

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se