Varg från Riala misstänks för angrepp mot alpackor

varg från riala misstänks för angrepp på alpackor

Den varghanne som vandrade ut från Rialareviret till Forshaga i Värmland kan ligga bakom massakern på sex alpackor. Boende vittnar om en mycket oskygg varg som är van vid människor.

I ett lokalt inslag från Värmland vittnar boende mitt i Forshagareviret om att tillskottet från Stockholms enda revir har ställt till med problem. Bortsett från att misstankarna faller på Rialavargen för massakern på alpackorna utanför Kil anser Cecilia Aronsson Zetterlund och Annika Bohlin att varghannen har ett avvikande beteende jämfört andra vargar, att den är mycket närgången och på inget vis rädd för människor.

– Vårt liv har förändrats, vi är ständigt på vår vakt, barnen är inte ute på samma vis, absolut inte utan uppsikt, säger Annika Bohlin till TV4.

Bohlin och Zetterlund och även LRF lokalt har ansökt om skyddsjakt på varghanen från Riala men blivit nekade av Länsstyrelsen. De är skarpt kritiska till såväl detta till att det inte finns någon plan för hur man skall hantera rovdjurens tillväxt.

– Han har dödat 5 hundar, förutom får och nötkreatur och han är inte rädd för människor, säger Cecilia.

Vidare berättar Cecilia hur vargarna under den period de vistas i närheten kommit allt närmare husen för var vecka som gått. Av länsstyrelsen har de fått lapptyg som skydd men det gav bara en kort respit från närgångna vargar.

Att vargen närmar sig systematiskt över en tid stämmer väl med vargforskaren Valerius Geists studier och slutsats som innefattar sju steg till ett fullbordat angrepp – Så närmar sig vargen steg för steg.

Redaktionens kommentar: Om någon läsare har uppgifter om de fem hundar som uppges ha dödats av varg i området vill vi gärna ta del av dem. Skicka information till info@vargfakta.se

 

Källa: http://www.tv4play.se/program/nyheterna-v%C3%A4rmland?video_id=2345357
Foto: TV4

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se