Varg i centrala Uppsala

Uppgifter om en varg i centrala Uppsala har florerat under veckan. Från Länsstyrelsen var man till en början skeptisk men nya bilder visar med all tydlighet att det faktiskt rör sig om en varg.

Fler personer uppges ha sett en varg röra sig i såväl utkanten som i de centrala delarna av Uppsala under veckan som gått. Flera bilder har publicerats och skickats till länsstyrelsen för påseende. Rovdjursansvariga vid länsstyrelsen har fram till alldeles nyligen varit skeptiska till att det rört sig om en varg. Nya bilder som publicerats i bland annat Dagens Nyheter vittnar dock om att det rör sig om en varg.

– Vi har fått lite nya bilder som måste tolkas som att det förmodligen var det. Man kan aldrig vara hundra procent säker, men mycket talar för det, säger Lennart Nordvarg, chef för naturmiljöenheten, till TT.

Kenneth Sundin, polis i Uppsala säger till DN att det inte finns någon anledning att vara rädd.

 

Inte första gången

Det är inte första gången som en varg besöker centrala Uppsala. Lennart Nordvarg vid Länsstyrelsen säger att det hände för ett par år sedan vilket kan vara sant men enligt vad vi kan konstatera hade Uppsala vargbesök redan i april i år.

– I Uppsala har det faktiskt hänt för ett par år sedan. Då var vargen ungefär vid samma ställe som nu, säger Lennart Nordvarg till DN.

Att vargar dyker upp på samma platser och efter samma stråk är kunskap som finns att söka i historieböckerna. Hur djur orienterar är inte helt klarlagt men att det gärna väljer vissa passager framför andra är känt. Att det ligger en stad i vägen behöver inte betyda att exempelvis en varg väljer en annan väg.

Reds. kommentar: Patrik Kvist, som blev attackerad av en varg när han promenerade med sin rottweiler förre veckan har förmodligen en annan uppfattning i frågan om huruvida det finns ”anledning att vara rädd” än vad Kenneth Sundin har.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se