Varg tog hund inne på gården, Ockelbo

På onsdagskvällen togs en sällskapshund inne på en gård i Ockelbo. Det är den fjärde hunden i år som dödats i närheten av sitt hem.

En sällskapshund av mindre sort togs från en gårdsplan under onsdagskvällen i Ockelbo. Hundens båda ägare befann sig inom 15 meter från den plats där vargen tog hunden skriver tidningen Jakt & Jägare. Angreppet skedde vid ett hus längs Hagvägen (mitt i bilden) vid 8-tiden på kvällen i samband med att ägaren gick in i stallet och hunden var kvar utanför vilket är ett näst intill identisk förlopp med det i Skultunareviret för drygt ett år sedan.

Josefin Plym är skakade efter händelsen och har inte berättat sanningen för hennes 4-åriga dotter om hur hunden, Stella försvann från dotterns liv.

– Dottern och Stella var oskiljaktiga och jag kan inte berätta att vargen tagit hennes hund. Då kommer hon att bli livrädd för att bo här. Jag har sagt att Stella blev sjuk och är uppe i himlen nu, säger hon till tidningen Jakt & Jägare.

Josefin fortsätter berättelsen:

– Hon var alltid med och runt oss. När jag gick in i stallet stannade hon utanför för att kissa, trodde jag. Min man var också ute och höll på i garaget en bit längre bort.

Men plötsligt kom hennes man in i stallet och berättade att han sett vargen ta Stella i käftarna och sprungit iväg. En granne, tillika jägare blev vittne till händelsen från lite håll och han berättar;

– Jag fick höra hunden skrika något fruktansvärt. Det höll nog på en minut. Så kom vargen springande med hunden i munnen och den skrek fortfarande. Så sprang den upp i skogen en 75-100 meter och där tystnade hundens skrik, berättar Anders Eriksson.

Anders hade varit på skjutbanan under kvällen och hade vapen med sig men kunde inte göra något åt situationen då det saknades kulfång på den sträcka vargen sprang med hunden. Att avlossa skott från kulvapen inom bebyggelse är förenat med risk, särskilt på löpande mål från låga positioner.

– Det fanns inga möjligheter eftersom det inte fanns något kulfång. Det låg ett hus bakom där vargen sprang, förklarar han.

 

Sällskapshundar trend

Stella blev den fjärde sällskapshunden i år som dödats av varg. Av dessa fyra har tre skett alldeles i närheten av husen. Den fjärde var den Boxer som skrämdes av en älg under en promenad och försvann till skogs där den sedermera blev uppäten av vargar.

Sammanlagt har nu 9 hundar dödats av varg under 2012 och av dessa är alltså drygt 40% rena sällskapshundar. Resterande är jakthundar som givet deras användningsområde löper större risk än sällskapshundar.

Vargen eller vargarna i Ockelbo har länge uppvisat ett beteende som leder tankarna till habitueringsmodellens sju steg. De har tidigare skrämts av höga skrik från lokalbefolkningen vilket fått dem att hålla sig undan en stund. Nu är de alltså tillbaka bland husen efter cirka 2 veckors frånvaro.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se