Vargangrepp på får i Skåne

vargdödat får med typskador

Skåne fortsätter att vara det län där vargen orsakar flest angrepp. Under natten mot måndag dödades tre får och två skadades svårt utanför Lönsboda.

Skåne har fått ett bryskt uppvaknande när det kommer till varg, människor och tamdjur. Under 2012 toppade de skadestatestiken efter flera omfattande angrepp vid Ravlunda där fler än 100 får dödades under en längre period. Länsstyrelsen var först säker på att det inte var varg som dödat alla fåren utan att det var hund. Efter DNA-analys fick Länsstyrelsen och vargen dock krypa till korset.

Natten mot måndag var det så dags igen. I en fårhage i Gisslaboda strax utanför Lönsboda hittades på morgonen tre får som dödats av varg. Ytterligare två var allvarligt skadade, bitna i halsen och ett av fårens juver var helt uppätet. Dessa fick Ingvar Sebbe hjälp med att avliva innan Länsstyrelsens personal kom till platsen för besiktning.

Att det var varg som varit framme stod klart för Länsstyrelsen besiktningsmän. Såväl spår i marken som tillvägagångssätt talar för varg. Fårägare inom en radie om 5-10 mil uppmanas till ökad försiktighet de närmaste 10 dagarna.

– Jag har fåren för att hålla landskapet öppet. Under vintern har jag hållit dem inne på natten just med tanke på vargen, men nu vill ju fåren vara ute, berättar Ingvar Sebbe för tidningen Norra Skåne.

 

Källa: http://www.nsk.se/article/20130514/OSBY/130519776/-/vargen-rev-fem-far-pa-gard
Foto: Mikael Jägare. Får dödat av varg i Sätila 2013.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se