Vargfaktas beräkningar stöds av Dalarnas Tidningar

I morse publicerade vi en artikel där vi ifrågasätter Håkan Sands påstådda åsikter om älgjakt som framfördes i Sveriges Radio. Nu  ger även Dalarnas Tidningar stöd för våra beräkningar.

Enligt ett påstående från vargforskaren Håkan Sand, uppsnappat under vargsymposiet i Vålådalen, ska vargen i dagsläget inte orsaka så stora skador på älgstammen. Vår replik från i morse tittar lite djupare i frågan och vi kan konstatera att predationen på älg definitivt är väsentlig, och det redan idag.

Nu har även Dalarnas Tidningar blandat sig i debatten. Krönikören Christer Gruhs ifrågasätter Håkan Sands uttalanden.

Han pekar för det första på att forskarna är flitiga skribenter och att det måste vara svårt att få tid till ett seriöst fältarbete, analys och kontrolljobb på så kort tid utan att helheten går förlorad ur vetenskaplig synvinkel.

”Misstanken infinner sig att forskningen rider på det visserligen polariserade men likväl stora rovdjursintresset. Uppenbarligen är det ganska enkelt att få loss medel till undersökningar som refererar till vilt- och rovdjursfrågan.”

Christer Gruhs fortsätter med att, som Vargfakta, påpeka att ”siffrorna är säkert riktiga eftersom den redovisningen gäller hela riket. Men vargarna förekommer främst i Dalarna, Värmland och Gästrikland, vilket innebär att det finns stora regionala skillnader.”

Gruhs som själv är jägare noterar att det förekommit stora skillnader på älgtillgången i Västerdalarna där han jagat.

Krönikören avslutar med att han ”tvivlar på att särskilt många jägare delar Håkan Sands uppfattning att jakttrycket på älg kan öka utan att det påverkar älgstammens storlek.”

Läs hela artikeln på DalarnasTidningar.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se