Varghanne skjuten i Idre

Den varg som omfattades av ett beslut om skyddsjakt tidigare under torsdagen sköts senare nordväst om Idre. Beslutet kom efter att vargen dödat flera renar i området.

På förmiddagen idag beviljades skyddsjakt på den varg som uppehöll sig i renskötselområdet, inte så långt från Idre nya samebys slakteri. Under samma förmiddag spårades vargen och när beslutet så kom var man väl medveten om inom vilket område vargen uppehöll sig.

 

Helikopter sattes in

Helikopter med utbildad jägare kom till platsen vid tretiden. Vargen hade då förflyttat sig vidare in i renskötselområdet och även korsat Storrån. Spåren gick kunde dock följas och strax före klockan fyra kunde vargen avlivas.

– Vi vet i nuläget inte med säkerhet vilken varg det handlar om, men det mesta talar för att det är en av de vargar som inte bedöms som genetiskt värdefulla, förklarar Ole Opseth som är distriktsansvarig för länsstyrelsen i norra Dalarna för Dalarnas Tidning.

Den avlivade vargen var av hankön och bedömdes till mellan två och tre år gammal. Varghannen bedömdes som relativt stor.

– Vargen transporteras nu till Uppsala för undersökning och sedan får vi bekräftat vilken varg det var som nu avlivades, säger Ole Opseth.

Fotografi skickat till vargfakta.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se