Vargkontakt i bostadsområde, Rättvik

Två euroasiatiska vargar

Först sågs en varg bland husen i Dådran sedan syntes tre till när de boende sökte efter en hund som skrämts av åskan.

Tidningen Dala-Demokraten rapporterar om en närgången varg som mitt på dagen sprungit mellan husen i bostadsområdet Hästhagen i Dådrans bruk i Rättviks kommun. Att vargar finns i stora numerär i skogarna är välkänt men den oblyga gästen fick i alla fall de boende att reagera.

En familj satt på sin altan under helgens åskväder. På altanen låg också deras hund som vid en åskknall alldeles i närheten blev vettskrämd och sprang till skogs. Den bortsprungna hunden engagerade familj, vänner och grannar som alla förstod att hunden riskerade att sluta som vargmat.

 

Fyra vargar nära Dådran

Under detta sökande såg en av eftersökarna fyra vargar på en skogsbilväg alldeles i närheten av Dådran. Först såg han en varg och alldeles efter kom ytterligare tre individer.

Turligt nog kom den skrämda hunden tillbaka för egen maskin sent på kvällen.

De boende i Dådran är inte helt tillfreds med att ha varg så nära inpå husen.

Reds. kommentar: Återigen ser vi prov på hur vargen närmar sig människan, en process som kallas habituering och som kan få allvarliga konsekvenser. Läs mer om hur vargen vänjer sig vid omgivningen i flera steg enligt Professor Valerius Geist.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se