Vargnärvaron ökar i Sandviken

Vargar är närgångna i byar i Sandvikens kommun, berättar Gefle Dagblad. Bland annat var en jack russel-terrier nära att bli vargmat, men ägaren lyckades avstyra attacken.

GD rapporterar att 19 vargobservationer inkommit från Sandviken under november månad,  till länsstyrelsen. Det är vargar som sprungit över hustomter, intill stall och inom synhåll för människor som rastat hundar.

Den 9 november gick tre vargar över en hustomt i Björkvallen i Kungsberg. De ska ha varit nära att attackera en jack russel, men ägaren hann emellan och förde hunden i säkerhet.

 

Redaktionens kommentarer blir som en repris från gårdagens (Kättbo):

1. Det tycks inte längre vara meningsfullt för journalister att konsultera experter med standardsvaret att ”det är ovanligt att vargar är så närgångna”. Efter att vargar den gångna hösten synts inne i bostadsområden, på gator och på villatomter över hela Sverige tycks det snarare vara en del av deras naturliga rörelsemönster.

2. Enligt den välkände vargforskaren professor Valerius Geist, är vargar som beträder villatomter inne på Steg 5 i en sjugradig skala som slutar med regelrätta attacker mot människor:

”I det här stadiet (5) börjar vargarna utforska större tamdjur som hästar och kor. Det leder till många avslitna svansar, bitna lår och ljuver samt ansiktsskador. De första allvarligt skadade korna hittas. Här är det skador på juver, ljumskar och könsorgan som gäller. Att boskapen håller sig intill gårdarna hjälper inte längre. Vargar börjar nu också förfölja och omringa ryttare. De börjar titta in på gårdarna och till och med spana in genom fönstren på husen.”

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se