Varg gick ända upp på altan i Kättbo

I södra Venjan, utanför Mora i Dalarna, finns det gott om rovdjur. En varg var till och med upp på en altan vid ett hus i Kättbo, medan två andra vargar stannade kvar nere på tomten. Det rapporterade Jakt & Jägare under fredagen.

I måndags hade det snöat tillräckligt mycket för att man skulle kunna se spår efter djur. Man hittade då spåren efter tre vargar som gått bland husen i byn Kättbo, södra Venjan, utanför Mora, under natten. En av dem hade gått upp på altanen till ett hus.

Dessutom fanns det spår efter tre lodjur mellan Kättboåsen och Landbobyn. Även björnar har siktats under älgjakten, bland annat en hona med ungar.

 

Reds kommentarer:

1. Det tycks inte längre vara meningsfullt för journalister att konsultera experter med standardsvaret att ”det är ovanligt att vargar är så närgångna”. Efter att vargar den gångna hösten synts inne i bostadsområden, på gator och på villatomter över hela Sverige tycks det snarare vara en del av deras naturliga rörelsemönster.

2. Enligt den välkände vargforskaren professor Valerius Geist, är vargar som beträder altaner inne på Steg 5 i en sjugradig skala som slutar med regelrätta attacker mot människor:

”I det här stadiet (5) börjar vargarna utforska större tamdjur som hästar och kor. Det leder till många avslitna svansar, bitna lår och juver samt ansiktsskador. De första allvarligt skadade korna hittas. Här är det skador på ljuver, ljumskar och könsorgan som gäller. Att boskapen håller sig intill gårdarna hjälper inte längre. Vargar börjar nu också förfölja och omringa ryttare. De börjar titta in på gårdarna och till och med spana in genom fönstren på husen.”

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se