WWF Ryssland – ”Rätt att skjuta varg som tar boskap.”

wwf ryssland

Ytterligare en rysk republik skall reducera vargpopulationen kraftigt. De får stöd av Världsnaturfonden Ryssland (WWF) som tycker att varg som tar ren och boskap skall skjutas.

Den ryska avdelningen av WWF verkar inte se några problem med att populationsbegränsa varg genom jakt. Och om vargar börjar ge sig på tamboskap bör de skjutas per omgående.

– När vargar ger sig på renar och tamboskap måste de skjutas och populationen måste begränsas. Det är rätt beslut, säger Vladimir Krever, chef för WWF Rysslands avdelning för biodiversitet till tidningen Russian Times.

Uttalanden görs med anledning av att ytterligare en rysk republik, Sakha (Yakutsk) bestämt sig för att skjuta av vargstammen till en nivå som biotopen kan hantera. I fallet med Sakha (Yakutsk) handlar det om att skjuta bort 3 000 av 3 500 vargar. Sakha följde ett exempel från Khakassia där specialförband satts samman för att jaga varg så effektivt som möjligt.

Specialförbanden i Khakassia sköt föregående år 129 vargar och året innan dess 109. Hur förbanden i Sakha skall lyckas med bedriften att skjuta 3 000 vargar under 3 månader är det ingen som egentligen vet men det har förts fram kritik om att det är ett omöjligt uppdrag. Och mycket talar för det givet erfarenheterna från Khakassia och det faktum att 3 000 vargar på 3 månader, 90 dagar blir fler än 30 vargar per dag.

– Det kanske finns fler vargar (än de 3 500 reds. anm.) i Sakha men inte ens det är särskilt många för ett så stort område, säger Krever.

WWFs talesman, Krever är inte motståndare till beslutet om att skjuta 3 000 vargar men anser att det är ett orimligt mål

– I normala fall skjuter de runt 600 vargar i regionen. Som bäst kanske de kan dubbla den siffran men bara det kräver helikoptrar och annan dyrbar utrustning.

Vladimir avslutar med en lektion i vargens reproduktionskraft.

– Även om de lyckas med sin bedrift att skjuta 3 000 vargar kommer den återhämta sig snabbt. Men det är ingen risk att de lyckas, det är en helt orealistisk plan.

 

Källa: http://rt.com/news/russia-hunting-wolves-livestock-720/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se