Krig mot vargen – 3 000 skall skjutas, Yakutsk

krig mot vargen i yakutsk

I Yakutsk råder numera undantagstillstånd för vargen. Detta efter att 313 hästar och fler än 16 000 renar dödats av varg under 2012.

De 3 500 vargarna i Yakutsk ställer till med omfattande problem för människor och deras tamdjur. Under 2012 dödades 313 hästar och fler än 16 000 renar vilket nu fått myndigheterna och republikens president, Yegor Borisov att förklara öppet krig mot vargarna.

Experter menar på att övertaligheten bland vargar rör sig om så många som 3 000 stycken. Biotopen beräknas klara av cirka 500 vargar vilket är vad man nu strävar efter. Borisov har satt som mål att minst 1 000 vargar skall skjutas varje månad fram till mitten av april.

Enligt presidenten kommer man att formera speciella ”jägarekommandon” med ”all nödvändig utrustning” för att möta ”varghotet”. De mest framgångsrika jägarna kommer att belönas med ett 6-siffrigt belopp. Prissumman kommer Borisov avslöja senare.

Hårdast har vargarna gått fram i regionerna Aldan, Kobyayskogo, Neryungri, Tomponsky och Eveno Bytantayskogo-ulus. De ekonomiska förlusterna av vargangreppen under 2012 beräknas till drygt 157 miljoner rubel (23,75 miljoner kronor).

Experterna menar att vargens ökande angrepp mot tamboskap kommer sig utav att vargens stapelföda, haren minskat kraftigt. Bristen på föda gjorde att vargarna flyttade från bergen mot landets mer centrala delar där betesmarkerna breder ut sig.

Källa: http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=ru&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fnvpress.ru%2Fsociety%2F2082
Källa: http://rt.com/news/siberia-emergency-wolf-hunt-446/

Redaktionen kommentar: Haren definieras inte längre som gnagare utan som en systergrupp. Dess cykelmässiga populationsutveckling har dock stora likheter med mindre gnagare som exempelvis sorken och lämmeln. Uttrycket sork- och lämmelår har säkert flera hört talas om. År som följer på ett sorkår brukar ge ett ökande antal predatorer som en följd av god födotillgång. Vid den tidpunkt då smågnagarna kraschar blir det kämpigt för rävar och rovfåglar som i många fall dör av svält. Utvecklingen i Yakutsk visar på vad som händer när vargens mat tar slut.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se