Ännu en sällskapshund angripen av varg, Sollefteå

Labradoren kom springande i full fart från skogsbrynet mot Hans Sidbäck med den gulröda vargen i hasorna. När vargen fick syn på Hans avbröt den jakten. Händelsen utspelade sig på fredagsmorgonen någon kilometer från den förra hundattacken i Västergransjö.

Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om ännu en vargattack mot sällskapsdjur väster om Sollefteå. Det verkar inte bättre än att den gulröda vargen satt i system att angripa sällskapsdjur – två katter och en sällskapshund har dödats. Hans Sidbäcks labrador kunde ha blivit det fjärde offret om inte Hans kommit i vägen för vargens påbörjade jakt.

Det var på fredagsmorgonen som Hans gick tillsammans med sina hundar från huset upp mot hundgården som labradoren vek av upp mot skogsbrynet för att kissa som den brukar göra. Labradoren kom tillbaka fortare än vad det brukar göra.

– Labradoren kom i full fart med svansen mellan benen och raggen rest över hela ryggen. Efter kom vargen, berättar Hans Sidbäck för tidningen Jakt & Jägare.

När vargen fick syn på Hans tvärstannade den och avbröt jakten. Men den gick inte omedelbart därifrån utan dröjde sig kvar på platsen i ett par minuter, märkbart irriterad över att ha blivit snuvad på sitt byte.

 

Flyttvargen bakom angreppen

Misstankarna om vilken varg som ligger bakom angreppen riktas mot den omtalade flyttvargen. Vittnesmålens uppgifter om den ovanliga gulröda färgen och tidigare spillningsanalyser ett par mil från det aktuella området pekar mot att det är den gulröda vargtiken som nu specialiserat sig på husdjur strax väster om Sollefteå.

Huruvida vargtiken är på väg att bilda revir är okänt men om så är fallet stöter hon på problem då området är vinterbete för renar.

– Vargar på vandring tillåter vi. Men fasta etableringar går inte att ha bland renarna. Vi såg vilka stora problem en enda varg ställde till när den finskryska vargtiken var bland renarna i Graninge före sista flytten, säger Lars Wiklund till Jakt & Jägare.

Värt att nämnas i sammanhanget kan vara att den gulröda vargtiken dömts ut som renrasig varg av internationella forskare. De menar på att hon är en hybridisering av hund och varg. Svenska forskare säger däremot att inget tvivel råder om att hon är en äkta varg.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se