Idretiken tillbaka igen – flytten meningslös

Den vargtik som gång på gång flyttats inom Sverige har nu återigen vandrat tillbaka. Efter miljoner kronor som lagts ned ger nu Naturvårdsverket upp. Men bara tillfälligt. Det uppger i Helen Lindahl Wik i en intervju med SR P4 Dalarna.

”Idretiken” har den gångna hösten och vintern flyttats totalt tre gånger från utsatta renskötselområden i Dalarna och Jämtland till skogar i Örebro, Östergötland och Uppsala län. Nu har den återigen vandrat tillbaka och Naturvårdsverket ger nu upp, om än bara tillfälligt. Med de andra vargar som det gjortsförsök med det senaste året är det hela fem misslyckade vargflyttar det handlar om.

– Normalt sett när man undersöker om någon åtgärd är bra eller dåligt brukar man ha lite bättre underlag än att man har gjort någonting fem gånger, säger Helen Lindahl Wik vid Naturvårdsverket.

 

”Homing” väldokumenterat fenomen

Konstigt nog tycks inte Helen Lindahl Wik känna till alla tidigare försök som sedan 1970-talet fastställt att hemvandring, så kallad ”homing”, är det absolut vanligaste resultatet av en vargflytt.

Redan 1979 fastställde Svenska Naturskyddsföreningen, som då leddes av Naturvårdsverkets senare chef Anders Bjärvall, att flytt av vargar var meningslös. Men trots det har alltså Naturvårdsverket fortsatt försöken.

 

Miljontals kronor bortkastade

Facit är att flyttförsöken under 2011-2012 kostat 2,5 miljoner kronor. Naturvårdsverket har flyttat sammanlagt tre vargar vid fem olika tillfällen. Ingen av dessa ”genetiskt viktiga” vargar har, enligt forskarna, lyckats tillföra något nytt blod till den svenska vargstammen. En av vargarna försvann men sändarhalsbandet hittades. Den andra sköts vid en skyddsjakt efter att ha börjat riva renar igen.

Den tredje, som alltså är den omtalade ”gula” vargtiken med tveksam genetisk renhet, har flyttats tre gånger och är nu efter rapporter åter i landets norra delar. Den här gången utan sändarhalsband.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se